Üye Kayıt Üye Giriş

Doğru Şifre İpuçları


Doğru Şifre İpuçları


Doğru Şifre İpuçları
20 yıl önce bir bilgisayar şifresinin güvenliğini tehdit eden tek şey, kullanıcının şifresini başkalarının görebileceği şekilde bir yere not etmesiydi. Ancak o günlerden bu günlere çok şey değişti.

İnsanoğlunun hatırlayabileceği şifre sayısı en fazla iki üç tane… Çok güçlü hafızası olanlar bunun iki katı kadar şifreyi hatırlayabilir belki ama bu şifrelerin uzunlukları arttıkça hatırlanabilen şifrelerin sayısı da azalıyor.

Oysa 20 yıl önceye göre artık şifreler hayatımızda çok daha fazla yer alıyor. Web deneyimi tamamen şifrelerin üzerinden geçiyor. Neredeyse her web sitesinin ayrı şifresi olması gerekiyor. E-posta hesapları, online servisler, mesajlaşma yazılımları derken sıradan bir insanın bile hayatında onlarca farklı şifre gerekiyor.

İşte bu şifreleri yönetmek için en mantıklı çözüm, şifre yönetim yazılımları. Bu yazılımlar, çalışmak için tek bir şifreyi hatırlamanızı istiyorlar. Ardından yazılımda kaydettiğiniz diğer şifrelere ulaşabiliyorsunuz ve ihtiyacınız olan servisin şifresini alıp, hesabınıza giriş yapabiliyorsunuz.

Ancak ister şifre yönetim yazılımı olsun, ister doğrudan web servisleri için seçtiğiniz şifreler olsun, tüm şifrelerinizin güçlü olması gerekiyor. Adınız, soyadını veya doğum tarihinizden oluşan şifreler kolayca tahmin edilen şifrelerdir. Bu tür kolay tahmin edilen şifreleri kullanmayın. Ayrıca kullanacağınız şifreleri de yaratıcı bazı eklemelerle özellştirin. Örneğin şifrenizde “masa” kelimesini kullanacaksınız bunu “masa1!2!” gibi özel sembol ve sayılarla özelleştirin. Bu şifreyi tahmin etmeyi imkansızlaştırır. Bu özel eklenti sadece size özel olsun ve kimseye söylemeyin, hiçbir yere yazmayın, aklınızdan da çıkarmayın.

Sayı dizimini de kendinize has şekilde değiştirmeye özen gösterin. İnsanlar genellikle isim+12345 gibi şifreler kullanırlar. Bunun yerine kelime+özel semboller+karıştırılmış dizilim formülünü kullanabilirsiniz.

Örneğin,yagmur12345 gibi bir şifre yerine, yagmur???137890 gibi bir şifre tahmin edilmesi çok daha zor bir şifre olacaktır. Bu hususlara dikkat ederseniz, şifreleriniz asla yabancıların eline geçmeyecektir.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER