Üye Kayıt Üye Giriş

İnternette İsminizi Koruma Yolları


İnternette İsminizi Koruma Yolları

İnternette İsminizi Koruma Yolları
İnternet artık herkes tarafından kullanılıyor. Biri hakkında bilgi arandığında bile Google kullanılır hale geldi. Bu noktada sizin siteleriniz, üye olduğunuz yerler, yapılan paylaşımlar, yaptığınız yorumlar bile bulunabiliyor. Siz hakkınızda yapılan aramalarda kötü sonuçlar ile karşılaşmak istemiyorsanız dijital ortamdaki isminizi şimdiden önlemler alarak korumalı ve insanların hakkınızda önyargılı düşünmesini engellemelisiniz.

Siz başkasını arıyorsanız, başkaları da Google üzerinde sizi aratıp hakkınızda bilgi sahibi olmaya çalışabilir. Sizi tanımayanlar için siz Google’da karşılarına çıkan kişisiniz. İnanın, o sizsiniz. Utanıp, darılmayın ama gerçek bu. Yapabilecekleriniz yok mu peki? Var. Kişisel itibarınızın kaderini değiştirebilirsiniz. Hem de birkaç adımda.

1- Alan Adınızı Alın
Hafızam beni yanıltmasın, bundan yıllar önce Mustafa Sandal kişisel internet sitesini açmak istemiş, mustafasandal.com’un başka birisinde olduğunu görmüş, alan adını o kişiden geri almak yerine yüzlerce billboarda mustinet.net adresli internet sitesinin reklamını vermişti.

Google’a girdiğinizde hala ilk sırada mustafasandal.com alan adında amatör şekilde tasarlanmış bir site açılıyor ve Google bu siteyi Mustafa Sandal’ın resmi sitesinin önünde çıkarıyor. Çıkartılması gereken ders ne?

Alan adınızı bir siteniz olmasa bile mutlaka satın alın. Hatta hemen Godaddy’e girip isminizsoyisminiz.com’u aratabilirsiniz, belki de çoktan satın alınmıştır.

2- Kişisel Sitenizi Açın, Hemen Şimdi
Önceden bir web sitesi faaliyete geçirmek denildiğinde bu işi sadece yazılımcıların ya da bilgisayarı çok iyi bilenlerin yapması beklenirdi. Ama günümüzde geçen hafta klavye kullanmayı öğrenmiş kişiler bile çok kolay şekilde kendi web sitelerini açabiliyorlar. Eğer bu siteler amatör görünür diyorsanız, önyargılarınızı kırmalısınız.

Wix gibi platformlar birkaç adımda kendi alan adınızla profesyonel görünen web sitesi açmanıza olanak tanıyor. Eğer çok az tasarım bilginiz varsa, yıllanmış Frontpage’de siyah bir arkaplan üstüne sadece sosyal ağ linklerinizin yer aldığı tek sayfalık bir site tasarlayabilirsiniz.

WordPress,Blogger ve Tumblr da kişisel web sitenizi oluşturabileceğiniz blog tabanlı çözümler. Kişisel bir bloga sahip olmanız gireceğiniz içerikler sayesinde hem uzmanlığınızı göstermeniz açısından hem de güncelleme kolaylığı açısından statik web sitelerine göre daha etkili olacaktır.

3- Uzmanlık Alanınızla İlgili Kaliteli Bloglara Yorum Yapın
3-5 kelimelik yorumlardan bahsetmiyorum. Tatmin edici, konunuzla ilgili kaliteli bloglara yorum yaptığınız takdirde yaptığınız yorumların ilk sıralarda çıktığını görecekseniz. Bu yöntem benim fark etmeden keşfettiğim bir yöntem.

Bu eşsiz yöntemin en büyük faydası sizi arayan kişilerin ilk olarak uzmanlık alanınızla ilgili yaptığınız yorumları görmeleri. Örneğin, aşağıda crowdsourcing ile ilgili bir blogda yaptığım yorum var ve ismim aratıldığında ikinci sayfada görüntüleniyor. Bu yorum eğer daha eski bir tarihte yapılsaydı muhtemelen ilk sayfada görüntülenecekti.

4- Google Alerts’i Kullanın
Google Alerts’e girin ve isminizi+soyisminizi yazarak alarm oluşturun. Google’ın Alerts servisi sayesinde, ne zaman başkası online mecrada sizden bahsetse, e-mail kutunuza bilgisi gelecektir. Eğer uygun olmayan, kanıtlanmamış ve itibarınızı düşüren bir içerik görürseniz site yöneticisiyle iletişime geçerek içeriğin kaldırmasını talep edebilirsiniz.

5- Sosyal Ağ Profillerinizi Geliştirin
İsminizi arattığınızda gözünüze çarpan ilk şey, sosyal medya hesaplarınızın ilk sayfada görüntüleneceği olacaktır. Twitter, Pinterest, Linkedin, Facebook, Slideshare gibi sosyal ağ siteleri Google’ın gözünde gerçek birer otoritedir. Aşağıdaki verilere göz atalım:

Google Pagerank Moz Domain Otoritesi
Facebook 9 100
Twitter 10 100
Linkedin 9 100
Pinterest 8 100
SlideShare 8 97
Bu otoritesi yüksek sitelerde oluşturduğunuz profiller, isminiz arama kutusunda aratıldığında ilk sayfayı domine edecektir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sosyal ağlarda oluşturduğunuz profillerinizin link yapısını değiştirmektir. Çünkü arama motorları sıralama kararlarını verirken URL yapılarına önem verir.

Örneğin, Facebook hesabı açtığınızda eğer değiştirmezseniz profilinizin URL yapısı http://www.facebook.com/profile.php?id=100000967348987 gibi birşey olacaktır.

Facebook URL yapınızı isim ve soyisminiz ile değiştirmek için: Facebook: https://www.facebook.com/username‘e girebilirsiniz. Diğer sosyal ağlarda da mutlaka isim ve soyisminizin URL yapısında olup olmadığını kontrol edin. Değiştirebildiklerinizi ayarlar kısmından değiştirin.

Son olarak bu işle gerçekten kafayı bozduysanız birkaç kilit ve başka bir yerde bulamayacağınız önerileri sıralayacağım. Bu önerileri uyguladığınızda emin olun, Google’da 1. sayfayı istediğiniz şekilde istila edecek aynı zamanda uzmanlığınızı kanıtlayacaksınız:

1- SlideShare ve Prezi gibi kaliteli slayt sitelerine mutlaka birkaç sunumunuzu ekleyin.

2- Döküman sitesi Scribd’e 2-3 sayfalık bir döküman oluşturup ekleyin. Belli bir konudaki düşünceleriniz, kariyerinizi ya da hedeflerinizi yazabilirsiniz.

3- Linkedin profilinizi güncelleyin ve profesyonelleştirin, eğer yeterince ingilizceniz yoksa Tureng Forum’a girerek 10-15 lira civarında bir ücrete İngilizce CV yaratabilirsiniz.

4- Vimeo ve Youtube’da kendi isminizle hesap oluşturun. Bu hesaplara slayt şeklinde hazırladığınız bir sunumu veya sunumları video formatına çevirerek ekleyin. Böylece ilk sayfada uzmanlığınızı ve vizyonunuzu gösterme imkanı yakalarsınız. 1-2 sayfalık(isterseniz daha uzun) bir döküman Scribd‘e ekleyin. Yukarıdaki 4 maddeyi uygularken içeriğinizin başlık, açıklama ve anahtar kelime kısımlarında isminizi ve soyisminizi bir kere kullanın.

Sonuç: İnternette sürprizler ile karşılaşmadan kişisel itibarınızı yönetmek kullanıcıların elinde. sizi araştıranların hakkınızda kötü fikirler edinmesini, yanlış bilgilendirilmesini istemiyorsanız bir an önce önlemler almaya başlamalısınız.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER