Üye Kayıt Üye Giriş

OEM yazılım ve donanım ne anlama geliyor?


OEM yazılım ve donanım ne anlama geliyor?

İnternetten bilgisayar bileşenleri satın alıyorsanız, OEM kısatlmasına rastlamış olma ihtimalinizyüksek. Açılımı “Original Equipment Manufacturer” (“Orijinal ekipman üreticisi“) olan bu kısaltma, genellikle perakande olarak satılan yazılım ve donanım ürünlerinden daha uygun fiyatlara sahip olan ürünler için kullanılıyor.

OEM, yasal mı? Tam olarak ne anlama geliyor?

“Orijinal ekipman üreticisi” olarak tercüme edebileceğimiz OEM, ürünü kimin sattığı konusunda çok fazla şey söylemiyor. OEM donanım ve yazılımlar, genellikle sistem oluşturan şirketler için paketlenir. Bu nedenle OEM ürünleri genellikle kutu yerine düz bir kutu veya sargı içerisindedir. Bu ürünlerin mağaza raflarında satılması gibi bir amaç güdülmemektedir. Dolayısıyla birçok perakandeci mağaza, OEM ürünleri satmaz. Ancak kutulama konusuna önem vermeyen çevrimiçi satıcılar, ürünleri daha uygun fiyatla satabilmek için OEM ürünler kullanabiliyorlar.

Yazılım

OEM yazılımlara donanımlarda olduğu kadar rastlanmasa da, bazı ünlü yazılımların OEM sürümleri bulunuyor. Bunların arasında en iyi örnek, belki de Windows. Bazı güvenlik yazılımlarının da OEM sürümleri bulunuyor.

OEM yazılım satın aldığınızda sadece yazılımı ve lisans anahtarını içeren bir zarfa sahip olursunuz.Yazılım bazı durumlarda küçük bir plastik paketle de sunulabilir.

OEM lisanslı yazılımların en önemli eksikliği genellikle dökümantasyon ve destek içermemesidir. Bu destek, sistemi meydana getirenler tarafından sağlanır. Sistemi siz meydana getiriyorsanız, bu desteği kendi kendinize vermeniz gerekiyor demektir.

Donanım

OEM donanımları internette bulmak hiç de zor değil. Bu bileşenler genellikle perakande sürümünden birkaç dolar daha ucuzdur ve aynı işlev ve performansı verirler. Ancak OEM ürünlerde bazı ek donanımlar sunulmayabilir. Örneğin OEM bilgisayar işlemcilerinde fan bulunmayabilir. OEM grafikkartı veya sabit disklerde onu kullanmanız için gereken kablolar ve adaptörler yer almayabilir.

OEM yazılımlarda olduğu gibi OEM donanımlarda da destek kısıtlamaları olabilir. Teknik destekalırken bazı zorluklarla karşılaşmanız veya garantinizin süresinin daha kısa olması mümkündür. En çok OEM olarak sunulan donanımlar arasında PCI kartlar, sabit diskler ve optik diskler bulunmaktadır.

OEM satın almaya değer mi?

OEM yazılımlar riskli olsa da satın almanıza değebilir. Örneğin Windows 7 Home Premium‘un perakande sürümü ile OEM sürümü arasında büyük bir fiyat farkı var. Teknik desteği arayan bir kullanıcı değilseniz, bu farkı vermenize değmeyebilir. OEM yazılımlar tamamen yasaldır ve perakande sürümleri gibi çalışırlar, ancak her zaman daha hesaplı olmayabilirler. Donanımlarda ise işiniz biraz şansa bağlı. Bazen ek bileşenleri almayarak birkaç dolar tasarruf edebilirsiniz.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER