Üye Kayıt Üye Giriş

iPhone 5'teki A6 İşlemcisinin Detayları


iPhone 5'teki A6 İşlemcisinin Detayları


Apple'ın iPhone 5'te kullandığı A6 işlemcisiyle ilgili detayların bir kısmı belli oldu. Apple'ın yeni işlemcisi bakalım hangi teknik özelliklere sahip?

Apple, 12 Eylül 2012 TSİ 20:00'da yeni nesil iPhone'u olan iPhone 5'i tanıttı. Phil Schiler resmen bir kaç gün önce sızan iPhone 5 konsept videosunda olan modelin benzerini açıkladı.

Apple'ın lansmanlarında görmeye alışık olduğumuz karşılaştırmalar, iPhone 5 lansmanında da sıkça kullanıldı. Yeni çıkan Apple A6 işlemcisinin iki kat hızlı grafik birimi ve iki kat daha hızlı olduğunu belirtti. Peki A6 işlemcisi hangi işlemciye göre iki kat hızlı? Apple'ın yeni iPad modelinde kullandığı A5X işlemcisine göre mi yoksa önceki iPhone modeli 4S'teki A5 işlemcisine göre mi?

Apple, A6 işlemcisiyle ilgili hiç bir detayı paylaşmadı. Dolayısıyla insanlarında merakı arttı. Anandtech.com, Apple'ın yeni A6 işlemcisiyle ilgili oldukça geniş çaplı bir yazı hazırladı. O yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Lansman öncesinde Apple'ın iPad'teki A5X işlemcisinin yüksek hızlı ve düşük nanometreli versiyonunu kullanacağını düşünüyordu. Bu bilgi bir açıdan doğru. Yeni işlemci Samsung'un 32nm teknolojiisyle üretiliyor. Fakat işlemciyle ilgili hala pek yeterli bilgi yok.

Apple'ın A6 ile elde ettiği performans artışı

Apple A6 İşlemcisi:

Apple'ın A6 işlemcisi ne ARM Cortex A9 tabanlı ne de ARM Cortex A15 tabanlı. Apple mühendisleri, Qualcomm gibi ARM Cortex A9 mimarisine, ARM Cortex A15'ten yeni özellikleri ekleyerek ortaya yeni bir işlemci tasarımı ortaya çıkarmışlar.

Apple'ın A6 işlemcisi 1 GHz hızında çalışıyor. Ortaya çıkan ilk test sonuçlarına göre Apple A6, Galaxy S3'teki Exynos 4 Quad işlemcisini geride bırakıyor. Özellikle 1 GHz hızında ve iki çekirdekli yapıda olan A6 işlemcisinin, 1.4 GHz hızındaki Exynos 4 Quad'ı yakalayıp, geçmesi verimlilik açısından büyük bir başarı. Test sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Çift çekirdekli A6 işlemcisi, ARMv7 koduna ek olarak ARMv7s kodları üzerine inşa ediliyor. Apple'ın saf ARM Cortex A9 kullanmadığını VFPv4 uzantısının türünden anlıyoruz. ARMv-A ISA türünü kullanan FPU ünitesi, 32 kayıt tutabilen yapısıyla ARM Cortex A5, A7 ve A15 mimarisinde kullanılıyor.

Standart VFPv3 ise ARM Cortex A9 ve A8 mimarilierinde kullanılmakta. Bu mimarideki kayıtlar 16 ünite üzerinde tutuluyor. Apple kısaca, tam olarak ARM Cortex A15 mimarisine sahip bir işlemci tasarlamasa da, ona yakın bir işlemci tasarımı ortaya koyuyor.

iPhone 5'te Kullanılan RAM:

Apple'ın iPhone 5 lansmanındaki bir diğer bilinmez yanı kullanılan RAM değerleri olmuştu.

Apple A6 işlemciisiyle beraber 1 GB RAM kullanıyor. Çift kanal bellek teknolojisini kullanan A6, 1066 MHz hızında çalışan LPDDR2 belleklerden gücünü alıyor. Bu yüzden iPhone 5, iPhone 4S'e göre yüzde 33 daha fazla bant genişliği sunacak.

Apple A6'daki Grafik İşlemci:

Apple, iki katı hızlı grafik birimi ibaresiyle hangi grafik işlemcili modeline göre iki kat daha hızlı olduğunu açıklamadı. Yani burada da bir muamma söz konusu. Burada 4 seçenek bulunuyor.

1- A5'teki PowerVR SGX 543 MP2 GPU'sunun hızını iki kat arttırarak, yenilenen işlemcinin de gücü arkasına alındığında yaşanacak performans artışı

2- Çift çekirdekli PowerVR SGX 543 MP2 yerine aynı hızda çalışan MP4 GPU'su kullanmak.

3- Biraz uçuk bir fikir olsa da PowerVR SGX543'ü ne çift çekirdek ne de 4 çekirdek olarak kullanmak. 3 çekirdekli PowerVR SGX 543 MP3 ile daha yüksek saat frekanslı bir GPU.

4- Yeni nesil PowerVR Rogue GPU'su.

Yukarıda sıraladığımız 4 ihtimal, yeni nesil iPhone 5'te kullanılan A6'nın içerisindeki grafik çözümü olabilir. Lansmanda Phil Schiler, A6 işlemcisi için 45nm teknolojisiyle üretilen A5 işlemcisine göre yüzde 22 daha küçük dedi. 4 adet 32 bitlik LPDDR2 bellek kontrolcüsüyle zaten artan büyüklüğü, 4 çekirdekli GPU'ile daha da arttırırlarsa yüzde 22'lik küçülme ihtimali oldukça azalıyor. Yukarıdaki seçeneklerden en mantıklısı birinci seçenek gibi gözüküyor.

Apple'ın A5X işlemcisinde kullandığı PowerVR SGX 543MP4, yeni iPad'in üst seviye çözünürlüklü ekranındaki uygulamaları rahatlıkla kaldıracak güçte. iPhone'un çözünürlüğü o kadar yüksek olmadığı için Apple, 4 çekirdekli GPU kullanmamış olabilir.

Apple'ın yeni nesil GPU mimarisi kullandığı da düşünülmüyor. O yüzden GPU tarafında net bir yanıt henüz şimdilik bulunmuyor. Yukarıdaki seçeneklerden en mantıklısı 1 sonra da 3 gibi gözüküyor. Daha fazla detaylar çıktıkça sizlere aktaracağız.

Özeti:

Kısaca Apple'ın A6 işlemcisi 32nm teknolojisiyle üretiliyor. Çift çekirdekli yapıda olan işlemcinin saat hızı net olarak bilinmiyor. Apple bu işlemcide kendi mühendislerinin tasarladığı ARM Cortex A9 ve A15 karışımı mimarisini kullanmış. Özellikle ARM Cortex A15'e epey yakın diyebiliriz. Qualcomm'un Krait kod adlı yeni nesil işlemcileri gibi düşünelim.

4 adet 32 bitlik LPDDR2 bellek kontrolcüsü ve 1 GB 1066 MHz'lik RAM ile gelecek olan iPhone 5, bant genişliğini iPhone 4S'e göre %33 daha artttırıyor.

Grafik işlemcisi olarak zaten Apple güçlü tercihler yapıyor. iPhone 4S'teki PowerVR SGX543 MP2'nin yüksek hızlı versiyonu ya da 3 çekirdekli versiyonu kullanılmış olabilir.

 

AÖF Kredili Sistem - AÖF Kredili Sistem Görüntülü Eğitim Seti- AÖF Matematik-1 Eğitim Seti - AÖF Genel Muhasebe-1 Eğitim Seti - AÖF İşletme Eğitim Seti - AÖF Hukukun Temel Kavramları Eğitim Seti - AÖF İktisat-1 Eğitim Seti

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER