Üye Kayıt Üye Giriş

WD Velociraptor 1 TB İncelemesi


WD Velociraptor 1 TB İncelemesi


Western Digital'in giriş seviyesi SSD'leri kıskandıran okuma yazma hızlarına sahip hard disk ailesi Velociraptor'ın yeni nesil 1 TB'lık versiyonunu inceliyoruz.

Mekanik diskleri hızlandırmanın başlıca prensibi diskin dönüş hızını arttırmak oluyor. Örnek vermek gerekirse 5400 RPM hızında çalışan bir disk ortalama 80 MB/sn dosya aktarım hızına sahipse, 7200 RPM'lik disk ise 120 MB/sn seviyelerine çıkabiliyor. Yani gidip 10.000 RPM ya da 15.000 RPM dönüş hızına sahip bir hard disk üretirseniz, bu hızı çok daha yukarı çekebilirsiniz.

Hızı arttırmak kulağa hoş geliyor fakat diski döndürmek için bir motora ihtiyaç duyuluyor. Bu motorun daha hızlı çalışması gerekli. Daha hızlı çalışan bir motor ise daha fazla güç tüketecek, daha çok ısınacak ve daha çok ses çıkaracak. Hatta kasa içerisindeki titreşimi çok daha ileri seviyelere getirecek.

Son kullanıcı tarafında 10.000 RPM'lik diskleri Western Digital tarafındaki Velociraptor ailesinde görüyoruz. Bu disk ailesi eskiden çok yüksek depolama kapasitelerine sahip değildi fakat yeni çıkan 1 TB, 500 GB ve 250 GB'tan oluşan aile yeterli boyut seçeneklerini bizlere sunuyor.

Neredeyse SSD hızlarını yakalayan Velociraptor, 1 TB kapasitesiyle beraber SSD'ye göre cazibesini arttırıyor. Çünkü uygun fiyatlı SSD'lerdeki kapasiteler 128 GB seviyesinde.

Sata 6 Gb/s arabirimine sahip Western Digital Velociraptor 1 TB, 10.000 RPM hıza sahip. Bu hızı arkasına alan ürün Western Digital'e göre ortalama 200 MB/sn veri aktarımı yapabiliyor. SSD'lere göre mekanik disklerin en büyük dezavantajını gecikme süreleri ve rastgele dosya erişimi oranlarında görüyoruz. Western Digital'in bu konuda gelişmiş formatlı 4K sektörlerini kullandığını görüyoruz. Bakalım ürünün 4K test sonuçları nasıl çıkacak. İlerleyen sayfalarda bakacağız.

64 MB büyüklüğünde ön belleğe sahip olan Velociraptor 1 TB'ın diğer mekanik hard disklere göre farkı kullandığı belleğin DDR3 formunda olması.

İncelediğimiz üründe toplam 3 tane disk plakası bulunuyor. Her plakanın büyüklüğü 333 GB bu da toplamda 999 GB'a karşılık geliyor yani 1 TB diyebiliriz.

GB başına SSD'lere göre çok daha uygun fiyata alınabilir olan Velociraptor, bakalım SSD'lere göre nasıl performans sunuyor? O zaman testlerimize başlayalım.

 

AÖF Kredili Sistem - AÖF Kredili Sistem Görüntülü Eğitim Seti- AÖF Matematik-1 Eğitim Seti - AÖF Genel Muhasebe-1 Eğitim Seti - AÖF İşletme Eğitim Seti - AÖF Hukukun Temel Kavramları Eğitim Seti - AÖF İktisat-1 Eğitim Seti

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER