Üye Kayıt Üye Giriş

Windows 8 Bilgisayarınızı Hızlı Kapatma


Windows 8 Bilgisayarınızı Hızlı Kapatma

 

Windows 8 Bilgisayarınızı Hızlı KapatmaWindows 8 ile birlikte başlat menüsünün ortadan kalkması birçoğumuz için bilgisayarımızı kapatmayı neredeyse bir işkence haline getirmiş olabilir. Çünkü daha önceki Windows sürümlerinde başlat menüsüne tıkladıktan sonra bilgisayarı kapat tuşuna basmamız yeterliydi. Gelin görün ki Windows 8'de bir başlat menüsü bulunmuyor. Peki bilgisayarımızı bu şartlar altında kolayca nasıl kapatabiliriz?

Microsoft yeni işletim sistemi Windows 8'i kapatmak için bir çok farklı yol ve kısayol tuşunu kullanmayı tercih etmiş. Her ne kadar başlat menüsüne nazaran daha yavaş ve karışık olsa da sonuç olarak yeni adımlar da bir şekilde Windows 8 işletim sistemine sahip bilgisayarımızı kapatmamıza izin veriyor.

Genel olarak Windows 8'i kapatmanın en temel yolu yeni gelen araç çubuklarından birisi olan Charm Bar'dan geçiyor.

 

Metro arayüzünde farenizi ekranın sağ alt bölümde bulunan "-" işaretinin üzerine getirdiğinizde açılan ve üzerinde çeşitli simgeler bulunan yeni araç çubuğumuza Charm Bar adı verilmiş. Bu araç çubuğu üzerinde "Ara", "Paylaşım", "Başlangıç", "Cihazlar" ve "Ayarlar" gibi farklı 5 tane buton bulunduğunu farkedeceksiniz. "Ayarlar" butonuna tıkladıktan sonra karşımızda beliren yeni menünün alt kısmında bulunan "Güç" butonuna tıklıyoruz. "Uyku", "Bilgisayarı kapat" ve "Yeniden başlat" seçeneklerinden "Bilgisayarı kapat"'a tıklayarakWindows 8 işletim sisteminizi kapatabilirsiniz.

Klavyeniz üzerinde bulunan Windows tuşuyla aynı anda "ı" tuşuna basarak hızlı ve kolay bir şekilde yine "Ayarlar" menüsüne ulaşabilirsiniz. Buradan Güç butonuna tıklayarak aynı şekilde farklı 3 seçeneğe ulaşabilir ve bilgisayarınız kapatabilirsiniz.

Başka bir alternatif yol ise hesabınızdan çıkış yaparak, ardından bilgisayarı kapatmak. Metro arayüzünde ekranınızın sağ üst bölümünde bulunan hesap fotoğrafınıza veya resminize tıklayarak veya daha kolayca Ctrl/Alt/Del tuşlarına aynı anda bastıktan sonra karşınıza gelen ekran üzerinden "Oturumu kapat" butonuna tıklayarak hesabınızı kapatabilirsiniz. Bu şekilde Windows 8 açılış ekranıyla karşı karşıya kalmış olacaksınız. Ekranın sağ alt köşesinde bulunan "Bilgisayarı kapat" ikonuna tıklayarak bilgisayarınızı kapatabilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise masaüstünde geziniyorken  Alt/F4 tuşlarına aynı anda basarak, karşınıza gelecek olanWindows 8 Kapatma menüsü üzerinden Uyku,  Bilgisayarı kapat, Yeniden başlat seçeneklerinden Bilgisayarı kapat'ı seçmek. Bu yöntemi kullanmadan önce tüm uygulamalarınızdan çıktığınızdan ve tüm çalışmalarınızı kaydettiğinizden emin olun ki herhangi bir veri kaybı yaşamayın.

 

Windows 8'i kapatmak için birçok farklı yol bulunsa da bunların hiçbiri daha önceki Windows sürümlerinde olduğu kadar hızlı ve kullanışlı değildir. Peki Microsoft başlat menüsünü kaldırdıktan sonra acaba Windows 8'i kapatmak için neden daha kullanıcı dostu bir yol bulmadı diye merak etmiyor değiliz.

Yeni işletim sistemiyle birlikte Microsoft yeni bir başlangıç sistemi geliştirerek bilgisayarınızın çok daha hızlı açılmasına olanak sağlıyor. Aslında bilgisayarın daha hızlı açılması için Windows 8'i tamamen kapatmak yerine uyku moduna getirmek daha sağlıklı bir çözüm olarak dikkat çekmekte.

Microsoft, bilgisayarı kapatma butonunu göz önünden kaldırarak belki de insanların bilgisayarlarını tamamen kapatmak yerine, uyku moduna almalarına ön ayak olmaya çalıştı diyebiliriz. Böyle olduğunu düşünsek bile insanların kolayca ulaşabilmeleri gereken bir seçeneği göz önünden kaldırmalarının mantıklı bir açıklaması yok.

Umuyoruz ki ilerleyen zamanlarda Microsoft, Windows 8 için kullanıcıların bilgisayarlarını daha kolay bir şekilde kapatabilmelerine olanak tanıyan farklı seçenekler de getirir.

Windows 8 ile birlikte ortadan kaldırılan başlat menüsüne hala ihtiyacınız varsa ve Windows 8'in bu yeni Modern Kullanıcı Arayüzü'ne alışamadıysanız, Windows 8'e Başlat Menüsü Ekleyebileceğiniz Programlar yazımıza da bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER