Üye Kayıt Üye Giriş

Windows 8 kullanım deneyimi


Windows 8 kullanım deneyimi

 

Microsoft, dün Windows 8'in geliştirici ön izleme sürümünü indirmeye sundu. Dokunmatik ekrana doğrudan destek sağlayan ve klasik arayüz yanında yenilikçi Metro arayüzünü de içeren bu yeni Windows sürümünü, dokunmatik ekranlı bir bilgisayarda denedik.

Öncelikle hazırladığımız videomuzu seyredelim. Ardından özellikleri ele alalım.

 

 

Bilgisayarı ilk açtığımızda ekranı önceden belirlediğimiz bir fotoğraf belirmekte. Fotoğrafı kaydırarak giriş ekranına ulaşıyoruz. Sol alt kısımda erişim kolaylığı logosu var. Buradan büyüteç ve karşıtlık arttırma gibi işlevleri açabiliriz. Sanal klavye başarılı.

Giriş yapınca Metro arayüzü bizi karşılamakta. Metro arayüzünü iki parmakla büyütebildiğimiz gibi tek parmağımızla sürükleyebiliyoruz. Sürükleme işini farenin kaydırma tekerleği ile de yapabiliriz. Arayüzdeki logolar dinamik. Bildirim yapıyorlar.

Yazıda kullandığımız görsellerin büyük çoğunluğu 1080P çözünürlüğünde. Detayları görmek istiyorsanız resmin üstüne tıklayın.

Windows 8 kullanım deneyimi

Arayüzde ya da herhangi bir programda parmağımızla sağ yan kısıma dokunup sola doğru çekince…

Windows 8 kullanım deneyimi

yukarıdaki gibi bir menü gelmekte. Settings tuşuna basarsanız…

 

Eğer dokunmatik ekran yerine fare ile kullanıyorsanız imleci sol alt köşeye çekerek yukarıda görünen menüyü çıkartabilirsiniz.

Arayüzde ya da herhangi bir programda parmağımızla sol yan kısıma dokunup sağa doğru çekerek son kullandığımız üç program arasında geçiş yapabiliriz.

Windows 8 kullanım deneyimi

Microsoft, bu kadar yenilik getirirken gemileri yakmamış. Klasik masaüstü terkedilmemiş. Araçlardan tutun araç çubuğuna her şey yerli yerinde. Sadece klasik başlat menüsünün yerini Metro arayüzü almış.

 

Bir diğer yeni özellik ise Explorer'da. Daha önce haberini yaptığımız gibi şeritsel menü ile geliyor.

Windows 8 kullanım deneyimi

Yeni Metro uygulamalarından bir diğeri moPod isimli podcast programı. Tanımlı birçok istasyon mevcut.

Gerek Metro'da, gerekse de klasik masaüstünde Windows tuşuyla birlikte ve E, R ve L gibi tuşlarla eriştiğimiz kısayollar çalışıyor.

Metro arabirimi gerçekten hızlı. Hızının sebebi ise grafik kartı yongası tarafından güçlendirilmesi. Mac OS X'in yıllar önce girdiği yola gelindi. Yeni bir program kurduğunuzda…

 

…Metro'nun sonuna atılıyor. İstediğiniz yere koyabiliyorsunuz. Yazılımın Metro desteği yoksa klasik masaüstünde açılıyor. Simgesinin üstünde sağ tuşla tıklarsanız ya da parmağınızla aşağı doğru isterseniz yukarıda gördüğünüz menü açılıyor.

Windows 8 kullanım deneyimi

Aynı işi yapan birden çok programınız olduğunda yeni Windows hangisini öncelikli kullanmak istediğinizi soruyor.

Windows 8 kullanım deneyimi

Internet Explorer ya da benim deyişimle Internet Exploder 10. sürümüne ulaşmış. Ancak yeni Windows'ta 2 adet IE mevcut. Klasik masaüstündeki ve Metro'daki IE'lar faklı programlar. Yukarıdaki resim klasik masaütündeki iken…

Windows 8 kullanım deneyimi

…şimdi gördüğünüz Metro arabirimdeki IE. Metro'daki Flash ile şimdilik uyumsuz. Her iki IE iki parmakla zoom işlevini destekliyor.

 

Görev yöneticisi de değişikliklerden nasibini almış. Görev yöneticisini kurcalarken gördüğümüz arka plan değişikliği ise uygulamayı kapatmadan çıkılınca Windows'un onu durdurması. Uygulama bellekte kalırken işlemci gücü tüketmiyor. Böylece yeniden açılırken kaldığı yerden hızla devam ederken atıl durumda işlemciyi meşgul etmiyor. Özel bir durum yoksa kapatmak manasızlaşıyor.

Windows 8 ile görsel yenilikler gelirken, aslında arka planda pek çok değişiklik yapıldı. En can alıcı değişiklik ise çapraz platforma çalışacak yazılımların HTML5, Javascript ve CSS ile yapılacak olması. Görünüşe göre Microsoft kendi geliştirdiği Silverlight'ı bırakacak gibi görünüyor.

İşin kullanıcıları direkt ilgilendirmeyen ama canlarını yakabilecek bir yanı daha var. Microsoft, geliştiricilere ARM mimarisine uyumlu program yazma konusunda teşvik ya da baskı yapmayacak. Yani geliştirici isterse, yazılımı ARM üstünde çalışan Windows 8'i destekleyecek. Windows 8 destekli yazılımların küçük bir kısmının ARM üzerinde çalışabileceğini öngörebiliriz. Bu öngörüde bulunurken bir çok Windows'a yazılım geliştiren kişinin .Net kullandığı bilgisini esas alıyoruz.

Her ne kadar geliştirici ön izleme sürümü üzerinden yorum yapmak haksızlık olsa da, özellikle biraz kurcaladıktan sonra kapanması aşırı yavaş olduğunu söylemeliyiz. Açılış hızı Microsoft'un söylediği gibi hızlı olsa da, 2 dakikanın üstünde kapanma süreleri gördük.

Yazıda sürekli Windows 8 dedik ancak Microsoft "tüm platformlarda tek bir Windows" sloganıyla ürünü Windows ismiyle çıkartabilir.

Yeni Windows'u denemek istiyorsanız şu haberimizdeki indirme bağlantılarını kullanabilirsiniz. İndirdiğiniz iso dosyasını USB belleğe yazmak istiyorsanız -ki biz öyle yaptık, önerimiz Microsoft'un yayınladığı "Windows 7 USB DVD Download Tool" aracını kullanmanız.

Son olarak yenilenen BSOD (Blue Screen of Death) yani mavi ekran görüntüsünü koyalım. Windows gerek görsel gerekse arka planda ne kadar değişirse değişsin, mavi ekran hep var oldu

 

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER